Psihologia inversă

Psihologia inversă este o metodă prin care cineva este determinat să adopte un anumit comportament sugerîndu-i-se să se comporte exact în manieră inversă.
Tehnica se bazează pe fenomenul reactanţei psihologice, în care o persoană căreia i se cere să se comporte într-un anumit mod va resimţi o restrîngere a libertăţii sale şi va acţiona în manieră opusă.
Metoda funcţionează deoarece nimănui nu-i place să i se spună ce are de făcut şi acţionînd în manieră inversă ne restabilim sentimentul de libertate.

Comportamentul copiilor

Adesea copiii refuză cu încăpăţînare să se conformeze cerinţelor părinţilor. Psihologia inversă este folosită uneori de părinţi pentru a îi face pe copii să realizeze comportamentele cerute.
De exemplu, un copil poate să refuze să se joace cu ceilalţi copii afară rezistînd tuturor argumentelor. Dacă însă i se va cere imperativ să stea în casă, este posibil să se obţină comportamentul dorit.

Folosirea psihologiei inverse în educarea copilului, deşi este uneori utilă, nu este recomandată deoarece:

  • solicitarea unor comportamente aflate în contradicţie cu solicitările obişnuite ale părinţilor le va submina acestora autoritatea pe termen lung
  • este o tehnică bazată pe manipulare, deci este lipsită de onestitate
  • în unele situaţii psihologia inversă produce efecte contrare celor aşteptate. Să presupunem că îi cerem unui copil care nu trebuie să consume îngheţată să mănînce îngheţată: probabil copilul va urma sfatul “invers” al părintelui şi se va îmbolnăvi.

Dacă totuși doriți să folosiți psihologia inversă pentru educarea copilului, va trebui să aveți grijă să nu îi răniți stima de sine și să îl faceți să se simtă vinovat.
De exemplu, dacă puștiul dvs. se încăpățînează să nu facă baie seara îi puteți spune: “Ok, atunci e timpul să mergi la culcare”. Probabil că srategia aceasta va funcționa pentru că cei mai mulți copii ar face orice ca să nu meargă la culcare devreme.

Metoda greșită ar fi să îi spuneți: “Foarte bine. N-ai decît să nu faci baie, pentru că vei mirosi urît și niciun copil nu se va mai juca cu tine”.
Ideea este să îi oferiți copilului alternative dintre care să poată alege, nu să îl manipulați într-o manieră negativă să adopte comportamentul dorit de dvs.

În cuplu

Psihologia inversă poate fi folosită și în relațiile de cuplu, cînd partenerul are tendința să se comporte într-o manieră deranjantă. Iată cîteva exemple:

  • Dacă simțiți că partenerul vă neglijează, în loc să îl sunați tot timpul ca să îi atrageți atenția, puteți să vă prefaceți că sunteți din cale afară de ocupată. Pentru că nu se va mai simți în centrul atenției s-ar putea să înceapă să petreacă mai mult timp cu dvs.
  • Dacă cererea în căsătorie întîrzie prea mult, explicați-i de ce nu vă intersează căsătoria. Se va teme să nu vă piardă și se va grăbi să facă pasul decisiv.
  • Dacă partenerul petrece prea mult timp cu prietenii în oraș, spuneți-i să se ducă mai des. Se va întreba ce înseamnă asta și probabil că nu va mai fi atît de amator să plece de acasă.

În psihoterapie

Psihologia inversă este uneori utilizată de psihoterapeuţi pentru a iniţia schimbări în atitudinile şi modul de a gîndi al pacienţilor. Unui pacient anxios i se poate cere de către terapeut să încerce intenţionat să devină anxios. Intensitatea anxietăţii va scădea prin acest procedeu şi pacientul va putea observa şi gîndurile absurde care apar în legătură cu anxietatea.

În marketing

Cînd încearcă să îşi vîndă produsele, majoritatea firmelor caută să devină cît mai vizibile publicului. Există şi o metodă inversă de marketing: se creează un brand despre care nu se ştie aproape nimic, cu excepţia unor zvonuri care circulă insistent amintind despre marcă. Contrar asteptărilor, o astfel de strategie poate avea succes deoarece oamenii resimt obscuritatea brandului ca pe o interdicţie şi se vor simţi motivaţi să o încalce încercînd să afle cît mai multe despre marca respectivă.

În mass-media

Aspectul comic al psihologiei inverse a fost mult folosit în cinematografie, televiziune şi în filmele de animaţie.

Un exemplu bine cunoscut este desenul animat Rabbit Fire al Looney Tunes. Daffy Duck încearcă să îl convingă pe Elmer că s-a deschis sezonul pentru iepuri, iar Bugs Bunny că s-a deschis sezonul pentru raţe. Daffy strigă “iepuri” şi Bugs Bunny strigă “raţe”, dar la un moment dat Bugs Bunny începe să strige “iepuri”. Rezultatul este că Daffy strigă acum “raţe”, exact cum voia Bugs Bunny.

În serialul The Simpsons, episodul Saturdays of Thunder, apare următoarea conversaţie a lui Homer cu propriul creier:

Creierul lui Homer: Tot nu te-ai prins? Trebuie să foloseşti psihologia inversă.
Homer: E prea complicat.
Creierul lui Homer: Ok, atunci nu folosi psihologia inversă.
Homer: Ba o s-o folosesc!