Comportamentul pasiv-agresiv

Cu toţii am avut la un moment dat de-a face cu persoane negativiste, care indiferent de argumentele care li se aduc aduc obiecţii peste obiecţii şi refuză să îşi îndeplinească obligaţiile. În general copiii se comportă astfel cînd nu doresc să le facă pe plac adulţilor, dar există şi persoane mature care păstrează acest mod de comportare. Opoziţia lor se manifestă prin amînări, uitarea sarcinilor care li se dau, încăpăţînare sau îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor. Astfel ei îi împiedică pe ceilalţi să îşi îndeplinească munca.
În afară de atitudinea de opoziţie pasivă în special faţă de autoritate, aceste persoane au obiceiul să se plîngă că sunt înşelate, neînţelese şi neapreciate la justa lor valoare.
Dificultăţile care sunt provocate de atitudinea lor sunt puse de ei pe seama altora. Sunt sceptici, cinici, pesimişti şi ostili, revarsă critici asupra celorlalţi la cea mai mică provocare. Văd viitorul în culori sumbre. De asemenea sunt invidioşi pe celegii care au succes şi care se înţeleg bine cu şefii. Pot să alterneze între a îşi exprima făţiş ostilitatea şi între a îşi cere scuze, promiţînd că în viitor îşi vor îndeplini mai bine obligaţiile. Adesea alternează între dependenţa de alţii şi dorinţa de autoafirmare şi au puţină încredere în ei înşişi, în ciuda faptului că bravează.
Despre cei care se comportă aşa se spune că au o personalitate pasiv-agresivă. Comportamentele pasiv-agresive pot fi întîlnite cel mai adesea în relaţiile de serviciu, dar apar şi în viaţa familială şi socială.

Cum se manifestă

  • Amînarea

    Cînd li se dă ceva de făcut, aceste persoane au obiceiul să amîne la infinit realizarea sarcinii. Dacă li se aduce la cunoştinţă că nu au realizat ce li s-a cerut inventează fel de fel de scuze pentru a justifica întîrzierile. Totuşi, se poate observa din atitudinea lor că nu vor să facă ce li se cere. Dacă li se spune în faţă acest lucru vor da vina pe altcineva sau vor afirma că sunt persecutaţi.

  • Ineficienţa

    Dacă nu pot amîna, îşi vor îndeplini sarcinile în mod defectuos. Dacă li se atrage atenţia, se vor scuza că “au crezut că aşa trebuie făcut” sau vor spune că altcineva este de vină.

  • Răzbunarea

    Cînd consideră că interesele lor au fost lezate grav de alte persoane, pasiv-agresivii vor considera că trebuie să se răzbune. Felul lor de a fi îi predispune să nu îşi exprime direct ostilitatea, ci mai degrabă să însceneze ceva prin care să facă rău persoanelor vizate.

Cauze

Este posibil ca personalitatea pasiv-agresivă să îşi aibă originea în mediul familial în care s-a dezvoltat persoana în copilărie. Copiii crescuţi în familii în care exprimarea sinceră a sentimentelor este descurajată pot să dezvolte această trăsătură de personalitate. Ei învaţă să îşi reprime şi să îşi mascheze trăirile şi să îşi exprime frustrările în manieră indirectă.
S-ar putea ca acei copii care s-au învăţat să îşi camufleze ostilitatea să nu ajungă niciodată ca adulţi să depăşească această fază. Astfel, în spatele unei atitudini aparent binevoitoare ei vor păstra resentimente.