
În acest articol voi vorbi despre încă o varietate problematică a tipurilor de caracter: personalitatea bordeline. Acest tip de personalitate este caraterizat de o imagine de sine fluctuantă dar mai degrabă negativă, de impulsivitate şi de incapacitatea de a stabili şi a menţine relaţii armonioase.
Persoanele care aparţin acestei categorii se tem foarte tare să nu fie abandonate de persoana iubită şi fac eforturi disperate de a evita abandonul, real sau imaginar. Nu suportă să fie singuri şi au necesitatea de avea tot timpul pe cineva lîngă ei.
Sunt foarte sensibili la reacţiile de moment ale celorlalţi şi pot interpreta eronat, în sensul propriilor temeri, un gest sau o întîmplare care în realitate nu are nicio semnificaţie. De exemplu, pot avea accese de furie sau de panică dacă cineva important pentru ei întîrzie cîteva minute la o întîlnire. Dacă sunt totuşi abandonaţi ei interpretează aceata ca un semn că au un caracter „rău”. În încercarea disperată de a evita abandonul pot recurge la automutilare sau la ameninţarea cu sinuciderea.
Relaţiile lor sunt intense şi lipsite de stabilitate. Pot să se îndrăgostească foarte intens de la prima sau a doua întîlnire şi îşi idealizează partenerul, dar trec rapid de la o dragoste intensă la ură cînd au impresia că persoana iubită nu se ocupă suficient de ei sau nu petrece suficient timp în compania lor.
Dacă simpatizează sau este atent cu cineva, o personalitate borderline va face acest lucru numai în speranţa că acea persoană va satisface propria lor necesitate de avea pe cineva în preajmă. Au tendinţa să îşi schimbe cu uşurinţă părerile despre cei din jur.
Sunt caracterizaţi de o imagine de sine instabilă şi un eu structurat precar. Instablitatea imaginii de sine se reflectă în schimbările bruşte care pot avea loc în viaţa lor: îşi modifică radical planurile privind cariera, obiectivele şi valorile, tipurile de prieteni, chiar identitatea sexuală. Adesea trec cu uşurinţă de la rolul unei persoane umile care solicită ajutorul la rolul de răzbunător al unor umilinţe reale sau imaginate. De obicei se văd pe ei înşişi ca find răi sau imorali. Au performanţe scăzute în activităţile şcolare sau în sarcinile unde nu este foarte clar stabilit cum trebuie să procedeze.
Nu sunt capabili să îşi stăpînească impulsurile de moment şi pot deveni cu uşurinţă agresivi cu alţii sau cu ei înşişi. Uneori îşi cheltuie banii în mod nechibzuit, mănîncă excesiv de mult, abuzează de alcool, conduc imprudent, se angajează în jocuri de noroc sau în relaţii sexuale promiscue şi periculoase.
La 8 pînă la 10% din cazurile de personalitate borderline apare sinuciderea. Actele de automutilare sau tentativele de suicid sunt frecvente. Automutilarea apare ca urmare a stresului intens pe care îl experimentează aceste persoane şi se explică uneori prin necesitatea lor de a se autopedepsi pentru că se consideră „răi” sau „păcătoşi”.
În dispoziţia lor afectivă predomină iritarea, întreruptă frecvent de episoade de panică sau disperare. Arareori şi pentru puţină vreme sunt mulţumiţi şi liniştiţi.
În relaţiile cu cei din jur sunt sarcastici şi manifestă excese verbale (ţipete, înjurături, etc). Manifestările de furie sunt urmate de ruşine şi sentimente de vinovăţie care le deteriorează mai mult imaginea de sine, considerîndu-se „răi” sau „păcătoşi”.
Personalităţile borderline au tendinţa de a se sabota pe ei înşişi, renunţînd cînd un ţel este aproape de a fi realizat: abandonează studiile înainte de absolvire, îşi abandonează fără rost serviciul sau distrug o relaţie care în mod evident poate dura.
În copilăria acestor persoane apar frecvent maltratarea fizică, abuzul sexual, neglijenţa, relatiile ostile, pierderea precode a părinţilor sau separarea de aceştia la o vîrstă fragedă.
Suferă frecvent de deprimare, de tulburări de comportament alimentar (mai ales mîncatul excesiv – bulimia), stresul postrraumatic sau tulburarea ADHD.
Pingback: Despre Psihoză | Ramona Cârcotă Psiholog
Buna ziua, am de trei luni o prietena si pana acum o luna nu am stiut ca sufera de o asa boala. Nu vreau sa ofac sa sufere ba din potriva vreau sa o ajut sa teraca peste perioadele an care ancepe certuri fara motiv. va rog andrumatima cum sa ma port ca simt ca am sa o parasesc si nu vreau sa o fac mai comfuza decat este . Va multumesc
Pai azi ma intrebam de ce sunt atat de insuportabila si ma gandeam ca poate trec printr-o criza adolescentina,ceea ce ar fi fost penibil eu avand 20 de ani…Mai ciudat este ca ma regasesc complet in articolul asta,iar copilaria mea,desi lipsita traume,a fost dezamagire profunda,la fel ca si adolescenta.
Cat despre ce vad azi…o femeie imatura cu unghii ascutite de obicei negre,cu probleme de greutate si lipsita de prieteni sau familie,traind printre straini si obligata sa vorbeasca o limba pe care nu e sigura ca o stapaneste indeajuns cat sa o poata folosi.Imi doresc in totdeauna mai mult decat pot avea si am impresia ca nimeni nu ma intelege(si nu din vina mea)Cum se poate observa nu pot lega o idee logica ceea ce ma face sa inchei cu speranta ca ma puteti ajuta in vreun fel.
@kara: Sfatul pe care vi-l dau este să încercați să vă autoconvingeți în așa fel încît să vă mulțumiti cu ceea ce puteți obtine prin fortele dvs. proprii.
Altfel, aveți nevoie să discutați cu un psihoterapeut competent.
Ce sanse de reusita exista int-o relatie in care unul dintre parteneri sufera de borderline iar celalalt de narcisism?
În general, persoanele care prezintă tulburări de personalitate au șanse scăzute de a menține relații stabile. Pot să aibă relații stabile doar dacă partenerul este dispus să îi accepte așa cum sunt, ceea ce se întîmplă foarte rar.
Totuși, nu vă grăbiți să puneți diagnostice.