De ce egalitatea între sexe nu funcţionează întotdeauna în dormitor

Există o enigmă a vieţii sexuale care nedumereşte atît femeile cît şi medicii: de ce sunt atît de multe femei care au dificultăţi în atingerea excitaţiei în timpul actului sexual?

De două ori mai multe femei decît bărbaţi acuză că au avut dificultăţi în atingerea unei stări normale de excitaţie. Specialiştii afirmă că dorinţa sexuală scăzută este simptomul invocat cel mai adesea de femei. Deşi în această problemă sunt implicaţi mai mulţi factori care au legătură cu modul în care este construit creierul feminin, există o cauză importantă de natură psihologică, specifică democraţiilor moderne. Din cauza principiilor corectitudinii politice, aceasta este arareori menţionată:

Egalitatea între sexe inhibă excitaţia sexuală

.
În sexologie este cunoscut faptul că majoritatea femeilor au fantezii în care sunt dominate de partener. Literatura erotică populară abundă de astfel de teme. Ideea este că majoritatea femeilor heterosexuale sunt „programate” biologic să găsească excitant faptul de a fi dominate de partener – şi acest lucru este valabil şi pentru alte specii de mamifere.

Deşi preferinţa femeilor de a fi dominate fizic în timpul actului sexual pare a fi controlată de structuri ale creierului subcorticale şi inconştiente, această predispoziţie fizică inconştientă este completată de tendinţa binecunoscută a femeilor de a prefera bărbaţii cu trăsături psihologice dominante.

Aproape fiecare caracteristică a unui bărbat evaluată ca fiind semn de dominanţă declanşează excitaţia în creierul femeii: forţa fizică, înălţimea, vocea groasă, mersul hotărît, situaţia financiară bună.
Eroii masculini ai romanelor de dragoste sunt aproape întotdeauna masculi alfa: miliardari, aristocraţi, şerifi în Vestul sălbatic, bandiţi vestiţi, etc.
Se spune că banditul Terente declanşase o adevărată isterie printre femeile din România anilor 20, multe dintre ele trimiţindu-i scrisori pentru a îşi aranja întîlniri amoroase cu el.
Chiar dacă în literatura erotică din ziua de azi tendinţa de a portretiza eroi masculini duri şi fioroşi se manifestă mai puţin, femeile îşi doresc în continuare bărbaţi puternici şi dominatori.

Pe de altă parte, majoritatea bărbaţilor se simt excitaţi cînd îşi domină sexual partenera. Acest aspect este evidenţiat de popularitatea tematicilor legate de dominanţa masculină pe saiturile pentru adulţi destinate bărbaţilor.

Creierele noastre, asemănătoare cu ale majorităţii mamiferelor, conţin predispoziţii străvechi care se manifestă în cele mai comune teme sexuale preferate de Homo sapiens. Bărbaţii se simt excitaţi cînd domină şi cînd au de-a face cu femei care se lasă dominate, femeile sunt excitate de bărbaţii dominanţi şi de faptul de a fi dominate. În dormitor, inegalitatea este mai tare ca egalitatea.

Dacă îţi închipui că acest fapt este o justificare pentru comportamentul misogin şi agresiv faţă de parteneră al bărbatului, citeşte mai departe, deoarece există o limitare neuronală a acestui tip de comportamente.

Nu numai femeilor le place să fie dominate

Una dintre cel mai surprinzătoare descoperiri este aceasta: atît creierul femeii cît şi creierul bărbatului vin echipate atît cu circuitele reponsabile pentru dominanţă, cît şi cu circuitele responsabile pentru comportamentul submisiv.
Cînd „Natura” ne constuieşte creierul, instalează acolo atît circuitele „feminine” cît şi pe cele „masculine”, dar nu conectează decît pe unul dintre ele la sistemul responsabil cu excitaţia sexuală.
Ceea ce este ciudat este că hazardul dezvoltării hormonale prenatale face ca o parte dintre bărbaţi să aibă activat circuitul excitator submisiv, ceea ce îi face să prefere să fie dominaţi de parteneră. De asemenea, o parte (mai mică) dintre femei au activat circuitul dominator.

Deci, cum ar trebui să se comporte în dormitor un cuplu care crede în dragoste, egalitate, consens şi compromisuri reciproce? Negocierea chestiunilor sexuale a fost întotdeauna dificilă, dar în mod paradoxal victoriile lăudabile şi necesare ale activismului pentru egalitatea între sexe fac şi mai dificilă această chestiune.
Încercăm cu toţii să ne dăm seama cum trebuie să trăim în prima dintre organizările sociale din istoria omenirii în care femeile au drepturi egale cu bărbaţii. Dar la fel cum democraţia nu are niciun efect asupra preferinţelor noastre alimentare, tot la fel egalitatea socială între bărbaţi şi femei nu schimbă preferinţele sexuale străvechi cu care suntem echipaţi.