Una dintre întrebările pe care le primesc cel adesea este aceasta: “Care este diferenţa dintre psiholog şi psihiatru? Dacă cineva are o problemă, la cine trebuie să apeleze?”. Adevărul e că există o mare confuzie printre nespecialişti în legătură cu atribuţiile şi utilitatea acestor două profesii. Destul de multe persoane consideră că psihologul şi psihiatrul sunt unul şi acelaşi lucru. Nu este adevărat.
Să lămurim deci această confuzie. În primul rînd, între psiholog şi psihiatru există o deosebire de formaţie universitară şi postuniversitară. Psihologii sunt absolvenţi ai unei facultăţi de psihologie. Psihiatrii sunt absolvenţi ai unei facultăţi de medicină, deci sunt medici. După absolvirea medicinei ei aleg (sau sunt constrînşi de notele la examene!) să urmeze specializarea medicală psihiatrie şi lucrează fie într-un spital de psihiatrie, fie într-un cabinet cu practică privată, fie sunt valabile ambele variante.
Absolventul unei facultăţi de psihologie — dacă doreşte să devină psiholog — trebuie să urmeze o formare postuniversitară într-una dintre specialităţile psihologice definite şi aprobate de Colegiul psihologilor. Aceste specialităţi sunt următoarele: Psihologie clinică şi psihoterapie, Psihologia muncii şi a transporturilor, Psihologie educaţională şi Psihologie pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Formarea postuniversitară a psihologilor se realizează prin programe de masterat şi cursuri de formare profesională.
Confuzia dintre psihologi şi psihiatri
Acum ajungem la locul unde se intersectează atribuţiile psihologului cu cele ale medicului psihiatru. Medicul psihiatru se ocupă de tratarea a tot ce înseamnă boală psihică. Dacă un absolvent de psihologie alege să se specializeze în Psihologie clinică şi psihoterapie, el capătă de asemenea dreptul să diagnosticheze şi să trateze boli psihice, fie într-un spital de psihiatrie, într-un spital obişnuit de boli somatice sau într-un cabinet privat.
Există însă cîteva deosebiri fundamentale între activitatea psihologului clinician sau psihoterapeut şi activitatea medicului psihiatru. Numai medicul psihiatru are dreptul să trateze bolile psihice cu metode medicamentoase. Un psiholog nu are dreptul să prescrie medicamente, metoda de tratament utilizată de psiholog este psihoterapia.
În cadrul spitalelor de psihiatrie activitatea de diagnosticare este în general realizată de medic, tot el ia şi decizia în legătură cu tipul de terapie care va fi administrat: terapie medicamentoasă, psihoterapie, sau ambele. Rolul psihologului este să ajute medicul în punerea diagnosticului administrînd teste psihologice. În cazul în care are şi formare în psihoterapie, psihologul poate face şi psihoterapie cu pacienţii.
În cabinetele cu practică privată psihologul psihoterapeut nu depinde de niciun medic şi se poate ocupa independent de tratarea bolilor psihice. Singura restricţie este că nu are dreptul să prescrie medicamente.
Cu excepţia cazului psihologiei medicale, psihologul şi psihiatrul nu au prea multe în comun.
Psihologul specializat în Psihologia muncii şi a transporturilor se ocupă cu selecţia profesională şi cu testările psihologice periodice pentru anumite categorii profesionale, cum sunt şoferii profesionişti sau cadrele didactice.
Psihologia educaţională se ocupă cu consilierea şi orientarea vocaţională a elevilor.
Psihologia apărării este specializarea pe care o urmează psihologii angajaţi în MAI, MAPN sau în serviciile secrete.
Inceci sa asezi psihologul pe o treapta superioara medicului psihiatru.
Mediciul are 6 ani demedicina si cel putin 3 ani rezidentiat.
Um medic nu alege psihiatrie pt ca are medii mici ci PT CA-I PLACE PSIHIATRIA SI PSIHOLOGIA.
Un medic bun poate fii oricand un bun psiholog .Inversa nu este valabila!
Pingback: Diferenta dintre PSIHIATRIE si PSIHOLOGIE: Fiindca multi nu stiu dar le este si greu sa intrebe,prefera mai bine sa considere ei cum doresc diferenta dintre psihologie si psihiatrie si chiar sa ramana cu ea asa eronata…mai jos ofer succint cateva ex
Daca am terminat facultatea de psihologie, specializarea psihopedagogie speciala, pot urma un master in psihologie clinica si deasemenea sa pot profesa sau trebuie sa urmez o formare de lunga durata?
Cel mai bine ar fi să întrebați la colegiu. Dacă doriți să profesați cu drept de la colegiu.
Am o intrebare: Cine e mai bine platit, psihologul sau psihiatrul?
Depinde de mulți factori. Salariul unui psiholog poate să varieze enorm: de la foarte mic (sănătate, învățămînt) pînă la foarte mare (sri, armată). Dar nu oricine ajunge să lucreze pe posturile cu salarii mari.
Deoarece în sănătate medicii sunt plătiți mai bine decît personalul nonsanitar, un psihiatru are salariu mai mare decît un psiholog clinician. Deoarece asistentele medicale din spitale au sporuri mai mari și mai multe decît psihologii (muncă de noapte, sîmbete și duminici, etc.), uneori o asistentă medicală poate să cîștige mai bine decît un psiholog clinician la aceeași vechime.
Şefilor copsi le lipseşte legitimitatea pentru că nu i-a ales nimeni. În 2004 un grup ocult de universitari a redactat un text de lege confuz pe care parlamentul l-a adoptat şi astfel a luat fiinţă copsi şi a început să strîngă bir. Pur şi simplu nişte persoane şi-au acordat singuri dreptul de a strînge taxe. Nu e corect.
sunt de acord cu voi,dar nu v a obligat nimeni sa va inscrieti la COPSI,daca vi se pare mult sau nu aveti posibilitate nu e vina nimanui.eu sunt la psihoterapie integrativa ARPI Craiova,130 euro pe luna,faceti socoteala,aparent e mult,dar cat vine pe an?cu 3 luni vacanta…la facultate cat e taxa,si cat vrei sa platesti pt un master sau curs de formare in regim maseral? nu i demoralizati pe altii,inainte sa stie macar cu ce se mananca…vreau sa gandesc putin pozitiv(de aceea facem si dezvoltare personala) ai de “castigat”de ca aceasta scoala? ai tangenta numai cu formatori buni,oameni destepti? raspunsul meu e DA.ei,bine,asta ma intereseaza,sa am ce invata.priviti si partea buna a lucrurilor!!! Va doresc numai bine!
Dragă Ralu, consider că ai perfectă dreptate. Copsi este o instituţie creată numai ca să sifoneze bani. Eu nu sunt membru copsi dar cunosc bine tinuta intelectuală, profesională şi morală a şefilor copsi.
Dar singura cale ca să se schimbe ceva este ca membrii copsi să coopereze şi să le pună piciorul în prag celor care fac jocurile acolo.
,,E bine” ca vrei sa te faci psiholog. O sa te bagi cu gatul in lat la copsi o ,,institutie” condusa de securisti mafioti care te vor obliga sa le platesti familia, casa, studiile copiilor, plecarile in strainatate si amantele.
Ce daca vei fi muritor(oare de foame). Asta nu intra in interesele lor. Ori le faci meandrele de mai sus ori valea. Divolii nu discuta. Si nu te pune cu ei. Sunt destepti si nu au inima.
Ma bucur ca am aflat diferentele dintr-e un psiholog si psihiatru ,nu le stiam chiar pe toate,imi doresc ca pe viitor sa ajung psiholog,dar inca nu stiu ce formare postuniversitara sa urmez….asta mai ramane de vazut,pana la facultate mai am multa cale de parcurs,interesant articol.