Cum afli dacă partenerul tău este narcisistic sau borderline

Dacă ai impresia ca partenerul (a) tău de viaţă are o nevoie exagerată de dominare şi control, s-ar putea să aibă o structură de personalitate narcisistică sau borderline. Lista care urmează trece în revistă o serie de comportamente normale şi anormale într-o relaţie, care să te ajute să îţi dai seama dacă cel (cea) cu care îţi împarţi viaţa are trăsături accentuate de personalitate.

Normal: Te duci în vizită la prieteni şi la familie cînd doreşti
Anormal: Partenerul tău încearcă să îţi impună pe cine să vezi şi cînd

Normal: Partenerul tău consideră că părerile tale au aceeaşi importanţă cu ale lui (ei)
Anormal: Partenerul tău consideră că trebuie să ia toate deciziile numai el (ea).

Normal: Iei propriile tale decizii
Anormal: Simţi că ai nevoie de aprobarea partenerului pentru a lua o decizie

Normal: Amîndoi vă simţiţi liberi să aveţi propriile preferinţe şi opinii
Anormal: Partenerul tau se aşteaptă să ai aceleaşi preferinţe şi opinii ca el (ea).

Normal: Amîndoi discutaţi deschis în legătură cu ceea ce doriţi sau aveţi nevoie
Anormal: Partenerul tău încearcă să îţi inducă sentimente de teamă sau vinovăţie pentru a obţine ceea ce doreşte

Normal: Fiecare dintre voi simte că poate fi el însuşi (ea însăşi)
Anormal: Simti că trebuie să fii ceea cum vrea partenerul tău să fii

Normal: Fiecare dintre voi se ocupă de propriile probleme ajutat de celălalt
Anormal: Cînd te ocupi de problemele tale personale, parterenul tău spune că eşti egoist (ă).

Normal: Consideri că e important ca deosebirile de preferinţe şi opinii dintre voi să fie respectate.
Anormal: El (ea) crede că e mai important să fiţi întotdeauna „corecţi”.

Normal: Consideră că dorinţele şi părerile tale sunt la fel de importante cu ale lui (ei).
Anormal: Ar face orice, moral sau imoral, ca să îşi satisfacă dorinţele.

Dacă pentru tine sunt valabile mai ales răspunsurile etichetate ca anormale, atunci probabil că ai un partener predispus să domine şi care crede că ar trebui să aibă mai multă putere decît tine. Acest tip de relaţie poate să fie asumat făţiş de către partener sau se poate desfăşura într-o manieră ascunsă, pasiv-agresivă.
Oricît ai încerca să discuţi şi să negociezi cu partenerul, el (ea) pare să vină de pe altă lume. Şi pe măsură ce trece timpul începi să te întrebi cine are cu adevărat dreptate şi dacă eşti cu adevărat egoist (ă), aşa cum susţine partenerul tau că eşti.

De ce aceste persoane au nevoie să domine

După cum probabil ştii deja, oamenii cu personalitate narcisistică sau borderline au nevoi foarte specifice care sunt copilăreşti şi pe care nici ei nu le înţeleg bine. De exemplu, narcisiştii au nevoie să fie apreciaţi constant de cei din jur şi să resimtă un sentiment de superioritate. Au o imagine de sine exagerată (Eul Fals) care trebuie menţinută cu orice preţ şi sunt dispuşi să-i manipuleze pe ceilalţi pentru a obţine acest lucru.

Cei care au personalitate borderline au nevoie să îşi ţină în frîu emoţiile şi ca urmare te menţin la distanţa potrivită: nici prea aproape de ei, nici prea departe. Trebuie să se protejeze de sentimentul abandonului şi de teama de singurătate care îi încearcă mereu. Nu au abilităţi de relaţionare cu oamenii şi de aceea nu pot obţine ceea ce au nevoie interacţionînd paşnic. Astfel, ei recurg la manipulare prin diverse tehnici (şantaj emoţional, ameninţarea cu sinuciderea).

De ce partenerul (a) îi tolerează

De multe ori partenerul (a) indivizilor cu trăsături accentuate de personalitate li se suspune, din diferite motive.
Le este teamă de abandon, nu vor ca familia să se destrame, au credinţe religioase care le interzic divorţul, au fost educaţi de mici să accepte controlul şi dominaţia altora, speră ca lucrurile vor evolua în bine, nu au suficienţi bani pentru a trăi pe cont propriu.

Dar viaţa alături de un narcisist sau o personalitate borderline are costuri ascunse. Credinţele tale în legătură cu ceea ce este normal într-o relaţie se deformează şi îţi poţi da seama de asta cînd ai destulă putere ca să gîndeşti limpede. Nu te simţi în siguranţă. Ai lucruri pe care le ascunzi faţă de familie şi prieteni. Nu mai simţi plăcerea de a trăi şi ai sentimentul că persoana lîngă care trăieşti acum nu mai este omul de care te-ai îndrăgostit cîndva.

Dacă eşti genul de persoană dependentă, s-ar putea să încerci să faci faţă situaţiei în felul tău. Iată ce spune o femeie:

Cred că am renunţat la a îmi susţine punctul de vedere în relaţie de la bun început. L-am lasat pe el să ia toate deciziile şi am acceptat totul pentru că mi-a fost teamă să-mi susţin opiniile. Asta mi-a creeat probleme mai tîrziu, cînd am devenit mai puternică şi nu am ami vrut să accept totul. S-a simţit trădat cînd i-am spus într-un final că nu îmi place un anumit show de televiziune, deoarece mai înainte îi spusesem că îmi place să mă uit la ceea ce se uită şi el. Am avut mai multe dispute în legătură cu ce fel de pîine să cumpărăm şi ce să facem în timpul concediilor. A fost greşeala mea că nu i-am spus de la bun început ce păreri am. Acesta a fost modul meu de a gestiona problema.