
O zicală veche spune: „Nu poţi să îţi alegi rudele dar poţi să îţi alegi prietenii”. Asta e bine, pentru că uneori prietenii se dovedesc a fi nu fi deloc prieteni. Prietenii pot fi minunaţi în anumite situaţii, dar unii dintre ei se dovedesc a fi pînă la urmă nocivi.
Relaţiile de prietenie se dezvoltă la fel ca o floare care trece prin diferite stadii pînă înfloreşte. Pe măsură ce se dezvoltă, floarea poate fi deteriorată serios de soare, ploaie, vînt sau boli.
Primele impresii şi contextul social (activităţi şi experienţe comune) pot contribui la apariţia unei relaţii de prietenie, dar natura relaţiei se schimbă adesea semnificativ pe măsură ce persoanele implicate în relatie ajung să se cunoască mai bine.
Trăsături accentuate de personalitate
Prietenii toxici prezintă de multe ori ori trăsături accentuate de personalitate (personalitate narcisistică, borderline sau histrionică). Aceste persoane nu sunt capabile să menţină relaţii armonioase cu cei din jur. De obicei, trăsăturile accentuate de personalitate nu pot fi recunoscute la primele impresii şi în primele etape ale relaţiei de prietenie, deoarece oamenii au tendinţa de a îşi ascunde trăsăturile negative de caracter. Ele se dezvăluie de-a lungul timpului şi în special în perioade de stres. Şi creşterea sau scăderea veniturilor pot să dezvăluie adevărata natură a unei persoane.
Compararea cu ceilalţi
Prieteniile toxice mai pot să apară datorită comparării sociale. Teoria comparării sociale susţine că facem judecăţi despre noi înşine şi despre ceilalţi pe baza a ceea ce vedem la cei din jur. De exemplu, dacă cei din jurul nostru au mulţi bani în comparaţie cu noi, ne vom simţi săraci. Dacă suntem înconjuraţi de oameni săraci, vom avea impresia că avem suficienţi bani.
Prietenii toxici nu vor suporta să vadă că îţi merge bine. Sentimentul lor de insecuritate se manifestă în sabotarea încercărilor celorlalţi de a avea succes şi de a fi fericiţi. După cum se spune: „Cu astfel de prieteni, cine mai are nevoie de duşmani?”
Cum să eviţi prietenii toxici
Nu este uşor să te protejezi de prietenii toxici, mai ales dacă aveţi activităţi comune, împărţiţi aceeaşi locuinţă sau aveţi mulţi prieteni comuni. Cu toate acestea, uneori trebuie să îţi aminteşti că dacă eşti liber să îţi alegi prietenii ar trebui să fii liber şi să renunţi la ei.
Gîndeşte-te la viata ta ca la un drum lung. De-a lungul acestui drum te însoţesc alţi călători care alături de care uneori petreci mult timp, alteori te desparţi rapid de ei. Cei care te însoţesc sunt uneori bineveniţi, alteori nu. Unii se dovedesc a fi tovarăşi de călătorie minunaţi, alţii dimpotrivă. Dacă eşti prevăzător şi înţelegi de ce prietenia poate fi toxică sau utilă, vei fi capabil să iei decizii mai bune în legătură cu cine să te împrieteneşti şi de cine să te fereşti.
Pe de altă parte, cînd ai de-a face cu prieteni toxici care în mod evident nu îţi vor binele, le poţi spune „la revedere” continuîndu-ţi drumul prin viaţă fără ei.
o parere la topicul?
http://www.kudika.ro/comunitate/forum/view_topic/59318/Selectie-prieteni/1.html
Draga Robi,daca vrei sa te implici in viata oamenilor toxici este foarte bine,dar asta inseamna sa devii misionar.Prieteniile inseamna reciprocitate,inseamna sa doresti binele si sa fii alaturi de el atunci cind are nevoie de tine.Nu inseamna sa abandonezi daca celelalt are alte conceptii despre viata in comparatie cu tine….cei care au tot timpul nevoie de ajutor inseamna ca au o problema daca tu incerci sa le arati calea si ei o resping ,din diverse motive,nu inseamna ca esti obligat sa mergi alaturi de ei.nu inseamna ca ii abandonezi,dar ,nici nu inseamna ca iti sunt prieteni…de aceea spuneam ca in astfel de situatii este bine sa alegi calea misionarului.Un misionar este mereu singur inconjurat doar de ingeri si Dumnezeu si isi dedica viata celorlalti.Prietenia este altceva…..Reciprocitate….cinste.comunicare deschisa….bucurie…..si lista poate comunica.Iti doresc sa fii plin de lumina si iubire astfel incit sa poti oferi si celorlalti.
@Robin … prieteniile se bazeaza pe comunicare, impartasirea experientelor/ gandurilor/ideilor bune sau mai putin bune, pe ajutor si lista continua. In acest articol nu se spune ca trebuie sa ne indepartam prietenii, sa devenim egoisti… intr-o prietenie trebuie sa existe ajutor reciproc. Daca acesta nu este primit, daca omul nu vrea sa se schimbe, nu constientizeaza ca are anumite probleme, atunci nu vad de ce ar mai continua prietenia pentru ca relatia dintre cei doi va deveni bolnavicioasa. Spun asta pentru ca am trecut prin astfel de experiente si nu ma simteam deloc bine. Am incercat tot ce am putut si totul a fost fara rost si am renuntat sa mai comunic cu acele persoane pentru ca ajutorul meu nu era dorit, acele persoane nu isi dadeau seama ce greseli faceau fata de ei insisi , dar si fata de mine.
Relatiile dintre oameni trebuie sa fie simple, dar noi tindem sa ne complicam degeaba.
Foarte interesant articolul.
Felicitari!
si atunci , pentru ce mai sunt buni prietenii daca nu pentru ai ajuta , pentru a le arata ca gresesc , ale arata calea ,?! sa indepartezi fara sa incerci sa ii ajuti , sa ii faci sa inteleaga , ca nu gandesc bine ca trebuie sa schimbe ceva din comportamentul lor , este ca si cum ii abandonezi , casi cand ai calca peste cadavre numai sa obtii ceva* sa fii egoist
Adevarat….mult adevar in acest articol,merita sa stim cu ce fel de persoane avem de-a face.