Articole din subcategoria Psihanaliză

Subconștientul

Subconștientul (numit și inconștient) este o instanţă psihică, sediu al reprezentărilor refulate, opus preconştientului-conştientului în prima topică freudiană. Teoria subconștientului constituie ipoteza fondatoare a psihanalizei; după Lacan, subconștientul este „structurat ca un limbaj”.
În conformitate cu prima topică a aparatului psihic, S. Freud numeşte subconștient instanţa formată din elemente refulate care şi-au văzut refuzat accesul la instanţa pre-conştient-conştient. Elementele acestea sunt reprezentanţi pulsionali care se supun mecanismelor proceselor primare.

Postat în Interesante » Psihanaliză

Carl Jung

Fiind la origine un moştenitor spiritual al lui Freud, Carl Jung (1875 – 1961) şi-a dezvoltat propria teorie a personalităţii, care se diferenţiază în mare parte de psihanaliza ortodoxă.
Asociat cu Freud, înce-pînd din 1907, Jung nu a fost în totalitate un discipol necritic al acestuia, iar în momentul cînd a început să-şi exprime propriile noţiuni neortodoxe, a devenit inevitabilă separarea lor în două tabere (1913).
Primul punct asupra căruia Jung a avut de adus completări şi chiar revizuiri este natura libidoului. Spre deosebire de Freud, care considera libidoul ca pe o energie exclusiv sexuală, Jung foloseşte termenul ca fiind o energie difuză, generală, a vieţii.

Postat în Interesante » Psihanaliză

Complexul lui Oedip

În psihanaliză, termenul Complexul Oedip desemnează ansamblul investirilor amoroase şi ostile pe care copilul le realizează asupra părinţilor in timpul fazei falice.
S. Freud a identificat foarte devreme manifestările complexului Oedip şi le-a măsurat importanţa atât în viaţa copilului, cât şi în inconştientul adultului. „Am aflat în mine, ca şi peste tot în altă parte, îi scrie el lui W. Fliess în 1897, sentimente de iubire faţă de mamă şi de gelozie faţă de tată, sentimente care sunt, cred eu, comune tuturor copiilor mici. ” Mai târziu, va scrie: „Lucrul acesta este aşa de uşor de stabilit, încât a fost într-adevăr nevoie de un efort pentru a nu-l recunoaşte. De fapt, orice individ a cunoscut această fază, dar a refulat-o”.

Postat în Interesante » Psihanaliză

Sigmund Freud, psihanaliza şi psihologia

Printre nespecialişti, numele lui Sigmund Freud este sinonim cu psihologia.
Cu toate că nu se poate pune semnul egal între doctrina lui Freud şi psihologie, Freud are meritul de a fi evidenţiat influenţa fenomenelor psihice inconştiente şi a sexualităţii asupra vieţii psihice.

Cum a apărut psihanaliza

Ca formaţie profesională, Freud a fost medic neurolog. Iniţial a fost preocupat de studiul tulburărilor isterice şi a încercat să le trateze cu ajutorul hipnozei. Destul de repede însă a renunţat la hipnoză şi a dezvoltat o metodă terapeutică proprie care se baza pe analiza gîndurilor şi a asociaţiilor de idei ale pacientului, metodă care a fost denumită psihanaliză.

Postat în Interesante » Psihanaliză