Articole din categoria Copii

Copiii supradotați – cum să îi recunoaștem

În vorbirea curentă utilizarea adjectivului “inteligent” este lipsită de ambiguitate şi se foloseşte pentru a descrie anumite calităţi de comportament. Aptitudinea de a vedea raporturi utile în funcţie de o situaţie problematică particulară nu reprezintă decît una din calităţile comportamentului, pe care mulţi o numesc inteligenţă.

Argumente teoretice demonstrează însă că nu se poate pune semnul egalităţii între inteligenţă şi componenta intelectuală a creativităţii, care înglobează o serie de verigi importante pentru actul creaţiei: aptitudinile speciale şi trăsăturile de personalitate. Estimînd – cu mijloace psihologice – inteligenta, vom avea un indiciu orientativ în majoritatea cazurilor.

Postat în Copii » Dezvoltare intelectuală

Psihologia culorilor: cum decorăm camera copilului

Copiii în general iubesc culorile stridente, dar nu e întotdeauna o idee bună să zugrăviti camera copilului folosind culorile sale preferate. Cînd vine vorba de decorarea camerei unui copil, este util să aveti cîteva cunoştinţe în ceea ce priveşte psihologia culorilor.
Ca părinţi, veţi dori să decoraţi şi sa aranjati camera copilului în aşa fel încît să fie potrivită cu personalitatea lui şi să îi ofere un mediu cît mai adecvat pentru somn, joacă sau studiu.
De exemplu, înţelegerea modului în care culorile influenţează comportamentul vă poate ajuta să găsiţi culorile cele mai potrivite pentru a linişti un copil hiperactiv sau pentru a stimula un copil din cale afară de liniştit şi de rezervat.

Postat în Copii

Cum să facem matematica accesibilă copiilor

Cunostintele de matematica sunt importante pentru viata noastra chiar daca activitatea pe care o desfasuram zi de zi nu are în aparenta legatura directa cu matematica. În realitate, pentru a ne descurca si adapta la mediu realizam tot felul de operatii matematice: numaram, masuram, estimam distante, apreciem cantitati sau perioade de timp, facem calcule aritmetice si asa mai departe. Dar matematica înseamna mai mult decît o simpla suma de abilitati folosite pentru a ne adapta: un sistem solid de cunostinte matematice va contribui la o dezvoltare mai buna a gîndirii logice si a limbajului, functionînd ca o unealta puternica de comunicare.

Iata de ce este util ca din primii ani de viata (perioada prescolara) copiii sa înceapa sa se familiarizeze cu notiunile din matematica.

Postat în Copii » Dezvoltare intelectuală

Autismul: simptome şi tratament

Aspectul esenţial al autismului îl reprezintă incapacitatea de comunicare şi de interacţiune socială şi un repertoriu restrîns, sărăcăcios de activităţi şi preocupări. Un copil autist poate fi recunoscut după lipsa de interes pentru persoanele din jurul său, după limbajul slab dezvoltat şi după gesturile repetitive, inutile, pe care le face.

Interacţiunea socială este componenta psihologică cel mai afectată în autism. Deteriorarea acesteia se poate manifesta la nivelul comportamentelor nonverbale (copilul evită privirea interlocutorului, prezintă gesturi stereotipe şi poziţii bizare ale corpului). Copiii mai mici pot fi complet lipsiţi de interes pentru stabilirea de amiciţii, cei mai mari pot prezenta un oarecare interes pentru relaţiile sociale dar nu reuşesc să înţeleagă convenţiile interactiunii sociale.

Postat în Copii » Dezvoltare afectivă

Matematica pentru copii. Jocuri educative.

Adesea copiii manifestă reticenţe în însuşirea noţiunilor de matematică în primii ani de şcoală. Nici nu este de mirare: matematica este un domeniu abstract, în care se recurge frecvent la generalizări, iar la această vîrstă gîndirea copiilor are încă un caracter concret.
Modul în care le sunt prezentate cunoştinţele de matematică poate însă să schimbe mult atitudinea pe care o au copiii faţă de această disciplină. Dacă vor face cunoştinţă cu noţiunile matematicii (care adesea sunt dificil de înţeles chiar pentru oamenii maturi!) prin intermediul jocului şi al învăţării prin descoperire, această manieră distractivă de învăţare îi poate face să îndrăgească pînă la urmă matematica.
Prezentăm în continuare cîteva jocuri care pot fi utilizate în familiarizarea copiilor cu primele concepte ale matematicii. Jocurile pot fi folosite atît de învăţători în activitatea de la clasă cît şi de părinţii interesaţi în aprofundarea de către copii a lecţiilor predate la şcoală.

Postat în Copii » Dezvoltare intelectuală

Agresivitatea la copil: cum procedăm

Furia sau supararea este considerată una dintre trăirile emoţionale de bază, alături de bucurie, tristete şi frică. Mîndria, vinovăţia sau ruşinea sunt emoţii mai complexe care apar mai tîrziu în dezvoltarea copilului. Agresivitatea la copil este un comportament care de obicei survine după mînie, fiind consecinţa acesteia.

În legătură cu originea comportamentelor agresive, există două pucte de vedere printre psihologi: unii consideră ca ne naştem cu predispoziţia de a deveni agresivi în anumite circumstanţe, alţii cred că agresivitatea este un comportament învăţat prin imitarea celorlalţi, în special a adulţilor. Totuşi, o serie de studii moderne au indicat prezenţa reacţiilor de mînie ca urmare a frustrării la copii în vîrstă de cîteva luni, ceea ce arată că există anumite predispoziţii native către mînie şi agresivitate.

Postat în Copii » Comportament