Articole din subcategoria Dezvoltare intelectuală

Copiii supradotați – cum să îi recunoaștem

În vorbirea curentă utilizarea adjectivului “inteligent” este lipsită de ambiguitate şi se foloseşte pentru a descrie anumite calităţi de comportament. Aptitudinea de a vedea raporturi utile în funcţie de o situaţie problematică particulară nu reprezintă decît una din calităţile comportamentului, pe care mulţi o numesc inteligenţă.

Argumente teoretice demonstrează însă că nu se poate pune semnul egalităţii între inteligenţă şi componenta intelectuală a creativităţii, care înglobează o serie de verigi importante pentru actul creaţiei: aptitudinile speciale şi trăsăturile de personalitate. Estimînd – cu mijloace psihologice – inteligenta, vom avea un indiciu orientativ în majoritatea cazurilor.

Postat în Copii » Dezvoltare intelectuală

Cum să facem matematica accesibilă copiilor

Cunostintele de matematica sunt importante pentru viata noastra chiar daca activitatea pe care o desfasuram zi de zi nu are în aparenta legatura directa cu matematica. În realitate, pentru a ne descurca si adapta la mediu realizam tot felul de operatii matematice: numaram, masuram, estimam distante, apreciem cantitati sau perioade de timp, facem calcule aritmetice si asa mai departe. Dar matematica înseamna mai mult decît o simpla suma de abilitati folosite pentru a ne adapta: un sistem solid de cunostinte matematice va contribui la o dezvoltare mai buna a gîndirii logice si a limbajului, functionînd ca o unealta puternica de comunicare.

Iata de ce este util ca din primii ani de viata (perioada prescolara) copiii sa înceapa sa se familiarizeze cu notiunile din matematica.

Postat în Copii » Dezvoltare intelectuală

Matematica pentru copii. Jocuri educative.

Adesea copiii manifestă reticenţe în însuşirea noţiunilor de matematică în primii ani de şcoală. Nici nu este de mirare: matematica este un domeniu abstract, în care se recurge frecvent la generalizări, iar la această vîrstă gîndirea copiilor are încă un caracter concret.
Modul în care le sunt prezentate cunoştinţele de matematică poate însă să schimbe mult atitudinea pe care o au copiii faţă de această disciplină. Dacă vor face cunoştinţă cu noţiunile matematicii (care adesea sunt dificil de înţeles chiar pentru oamenii maturi!) prin intermediul jocului şi al învăţării prin descoperire, această manieră distractivă de învăţare îi poate face să îndrăgească pînă la urmă matematica.
Prezentăm în continuare cîteva jocuri care pot fi utilizate în familiarizarea copiilor cu primele concepte ale matematicii. Jocurile pot fi folosite atît de învăţători în activitatea de la clasă cît şi de părinţii interesaţi în aprofundarea de către copii a lecţiilor predate la şcoală.

Postat în Copii » Dezvoltare intelectuală