Articole din categoria Psihologia cuplului

Intuiția feminină

Readusă în actualitate de vremurile nesigure ale crizei economice şi morale prin care trece lumea, intuiţia este cultivată acum din nou, mai ales în seminarii “psi” (adepţi ai parapsihologiei, subconştientului, ai “adevărului bioenergetic” etc). Pe scurt, ca tot ce nu e clar, şi intuiţia – asezonată cu angoasele, la modă şi ele – se “vinde” azi bine pe piaţa occidentală.

Postat în Psihologia cuplului

Gelozia

Gelozia a suscitat un interes de cercetare ştiinţifică abia după 1970, cînd s-au realizat primele experimente psihosociologice riguroase. Dar, pentru a se putea studia experimental, trebuia să se dea o definiţie ştiinţifică fenomenului. Nimeni nu contestă faptul că gelozia este o emoţie complexă, că ea se constituie din interferenţa mai multor emoţii: mînie, angoasă, ură, iubire, umilinţă, ruşine, mîhnire, neîncredere. Vechea distincţie dintre invidie şi gelozie este acum acceptată ca ipoteză de bază.

Postat în Psihologia cuplului

Cum să vă manifestați afecțiunea

Cu toții ne dorim ca dragostea să dăinuie mult timp, dar uneori afecțiunea pentru o persoană poate să fie rezultatul impulsurilor noastre narcisistice sau egoiste. Psihanaliștii sugerează că există o latură întunecată a dorinței de apropiere de celălalt. Uneori comunicăm în mod inconștient ceea ce simțim cu adevărat și partenerul nostru s-ar putea sătura la un meoment dat să fie astfel șantajat emoțional. A deveni mai independent (ă) și a îi lăsa partenerului mai multă libertate ar putea fi cea mai bună modalitate de a vă demostra dragostea. Iată 4 stafuri care vă vor ajuta să vă manifestați setimentele într-o manieră constructivă:

Postat în Psihologia cuplului

Cum îți dai seama dacă partenerul tău e predispus la violență

Trăim într-o societate dominată de frică. Zgomotul unor pași auziți seara tîrziu ne face să încuiem ușile mașinii, să ne ascundem geanta și să plănuim cum să scăpăm dacă s-ar întîmpla ce este mai rău. Dar adevărul este că e mult mai probabil ca agresiunea să vină de la o persoană apropiată decît de la un străin care trece pe stradă. Se întîmplă foarte adesea ca o femeie să se implice puternic într-o relație cu mult înainte ca partenerul să își dea arama pe față. După aceea îi poate veni extrem de greu să pună capăt relației.

Postat în Psihologia cuplului

De ce egalitatea între sexe nu funcţionează întotdeauna în dormitor

Există o enigmă a vieţii sexuale care nedumereşte atît femeile cît şi medicii: de ce sunt atît de multe femei care au dificultăţi în atingerea excitaţiei în timpul actului sexual?

De două ori mai multe femei decît bărbaţi acuză că au avut dificultăţi în atingerea unei stări normale de excitaţie. Specialiştii afirmă că dorinţa sexuală scăzută este simptomul invocat cel mai adesea de femei. Deşi în această problemă sunt implicaţi mai mulţi factori care au legătură cu modul în care este construit creierul feminin, există o cauză importantă de natură psihologică, specifică democraţiilor moderne. Din cauza principiilor corectitudinii politice, aceasta este arareori menţionată:

Postat în Psihologia cuplului

Cum afli dacă partenerul tău este narcisistic sau borderline

Dacă ai impresia ca partenerul (a) tău de viaţă are o nevoie exagerată de dominare şi control, s-ar putea să aibă o structură de personalitate narcisistică sau borderline. Lista care urmează trece în revistă o serie de comportamente normale şi anormale într-o relaţie, care să te ajute să îţi dai seama dacă cel (cea) cu care îţi împarţi viaţa are trăsături accentuate de personalitate.

Normal: Te duci în vizită la prieteni şi la familie cînd doreşti
Anormal: Partenerul tău încearcă să îţi impună pe cine să vezi şi cînd

Normal: Partenerul tău consideră că părerile tale au aceeaşi importanţă cu ale lui (ei)
Anormal: Partenerul tău consideră că trebuie să ia toate deciziile numai el (ea).

Postat în Psihologia cuplului

Cum evitaţi repetarea certurilor

De ce au cuplurile tendinţa să repete la infinit aceeaşi ceartă?
Cuplurile au o capacitate incredibilă de a repeta exact aceleaşi greşeli pe care le-au mai făcut deoarece fiecare dintre parteneri este convins că lucrurile vor lua o turnură diferită faţă de ce s-a întîmplat în trecut. Certurile se desfăşoară în aceeaşi manieră indiferent de motivele care le-au generat deoarece conflictul este menţinut nu de motivul neînţelegerii, ci de modul în care partenerii îşi rezolvă disputa.

Postat în Psihologia cuplului

Citirea gândurilor în cuplu

Într-un articol anterior am discutat despre cum aşteptările nerealiste cu privire la partener pot duce un mariaj în criză transformînd dragostea în opusul ei. Acum vom vorbi despre o altă cauză a neînţelegerilor în cuplu: citirea gîndurilor. Să examinăm un caz concret.
Mihaela, de profesie avocat, a povestit cum a sosit într-o zi acasă plină de entuziasm deoarece avusese succes într-un proces important. A vrut să-i împărtăşească soţului ei veştile bune dar el s-a arătat distant şi lipsit de interes. Ea şi-a spus în sinea ei: “Nici nu-i pasă de mine. Îl interesează numai viaţa lui.”

Postat în Psihologia cuplului

De ce ne îndrăgostim?

Despre dragoste s-au scris de-a lungul vremii mii de pagini, mii de cîntece, subiectul a fost disecat pînă la saturaţie în cărţi, filme, poezii, piese de teatru. Adesea a fost considerată sentimentul cel mai înalt de care poate fi capabilă o fiinţă umană, ceva ce ne ridică deasupra condiţiei biologice şi ne apropie de îngeri, alteori a fost tratată ca o stare de nebunie temporară, o alterare gravă a capacităţii de judecată. Îndrăgostitul vede hipertrofiat calităţile persoanei iubite şi îi ignoră cu încăpăţînare defectele. Indiferent care este adevărata natură a dragostei, este cert că la un moment dat în viaţă fiecare a simţit dorinţa ireprimabilă de a se apropia de o anumită persoană şi de a nu o mai părăsi niciodată.

Postat în Psihologia cuplului

Când dragostea se transformă în ură: aşteptări neîmplinite

Există o serie de cupluri care îşi încep relaţia iubindu-se cu pasiune şi anticipînd că se vor iubi întotdeauna la fel, dar în cele din urmă relatia lor se scufundă în indiferenţă, frustrare şi resentimente. Este unul dintre paradoxurile societăţii noastre. Dragostea care începe frumos şi promiţător pentru ca apoi să se transforme în exact opusul ei.

Să examinăm un caz concret. Mihai şi Miruna (numele sunt imaginare dar situaţia este reală) sunt doi soţi care acum se ceartă într-una deşi la începutul relaţiei se înţelegeau foarte bine şi, dupa spusele lor, credeau că se iubesc. Miruna este pictoriţă şi profesoară de arte plastice iar Mihai este contabil. S-au căsătorit cînd Mihai avea 28 de ani, iar Miruna 26. Mihai este din fire solitar, serios şi îngîndurat şi a fost atras de spontaneitatea, veselia şi caracterul comunicativ al soţiei sale. Atitudinea ei degajată era ca un antidot pentru înclinaţia lui catre tristeţe şi de aceea s-a îndrăgostit pătimaş de ea.

Postat în Psihologia cuplului