Articole din subcategoria Anxietate

Cauzele anxietăţii

Anxietatea este o trăire afectivă neplăcută caracterizată printr-un sentiment acut de lipsă a controlului în legătură cu posibile ameninţări viitoare sau alte evenimente negative care se pot întîmpla. O persoană anxioasă se simte “neajutorată” din cauza convingerii pe care o are că nu poate controla şi prezice situaţiile cu care se confruntă sau nu poate să atingă un scop considerat a fi de mare însemnătate. Anxietatea este însoţită de o concentrare a atenţiei asupra propriei persoane şi a posibilităţilor de a face faţă situaţiei stresante, în care predomină subestimarea propriilor resurse şi capacităţi.

Postat în Psihologie clinica » Anxietate

Coşmarurile şi cauzele lor

După cum se ştie, coşmarurile sunt vise terifiante care duc la deşteptarea din somn, persoana fiind complet alertă la trezire. Coşmarurile apar de obicei în cadrul unor vise lungi şi elaborate care provoacă o anxietate intensă. Temele care apar cel mai frecvent sunt pericole fizice iminente pentru persoana care visează (de exemplu urmărire, atac sau vătămare corporală). În alte cazuri coşmarurile pot să fie centrate pe o tematică personală, fiind vorba despre eşecuri sau dificultăţi de adaptare.

Postat în Psihologie clinica » Anxietate

Fobiile: ce sunt, cum se tratează

Spre deosebire de alte tulburări anxioase, în care teama este difuză şi uneori persoana nici nu ştie de ce anume se teme, în fobii obiectul fricii este bine delimitat şi cunoscut. Persoana se poate teme de anumite animale (caini, serpi, broaste), de fenomene naturale (traznet, furtuna) sau de unele situaţii (transportul public, zborul cu avionul, condusul masinii). Frica este intensa şi persistentă şi apare de îndată ce persoana ia contact cu obiectul fobiei, putînd avea loc un atac de panică circumscris situaţional.
Persoanele care suferă de fobii înţeleg că frica lor este excesivă şi exagerată, dar nu pot face nimic pentru a diminua intensitatea anxietăţii.

Postat în Psihologie clinica » Anxietate

Atacul de panica: simptome si tratament

Atacul de panica este o tulburare specifica anxietatii, în majoritatea tulburarilor anxioase putînd sa survina atacuri de panica. Aspectul esential al acestei tulburari este aparitia brusca a unei stari intense de frica sau de disconfort care atinge apogeul în decurs de aproximativ 10 minute de la aparitie. Frica sau disconfortul sunt însotite de o serie de simptome somatice sau psihologice. Acestea sunt: palpitatiile, accelerarea ritmului inimii, transpiratia, tremorul sau trepidatia, senzatia de scurtare a respiratiei sau de strangulare, senzatia de sufocare, dureri în zona inimii, greata sau tulburari gastro-intestinale, senzatie de ameteala, dezechilibru sau lesin, sentiment de irealitate, frica de pierdere a controlului sau de a nu înebuni, frica de a nu muri, senzatii de amorteala înmembre sau furnicaturi, frisoane sau valuri de caldura.

Postat în Psihologie clinica » Anxietate

Anxietatea: remedii psihologice

Anxietatea este o trăire neplăcută provocată de anticiparea difuză a unui pericol greu de prevăzut şi controlat. Mai este numită şi “teamă fără obiect”. Persoana anxioasă este neliniştită, îngrijorată, se simte ameninţată, “presimte” că în viitor se va întâmpla ceva rău, fără să ştie prea bine de ce anume îi este frică. Anxietatea este însoţită de simptome somatice: palpitaţii, oscilaţii ale tensiunii arteriale, transpiraţie, senzaţia de “nod în gât”, dureri precordiale.
Anxietatea este o stare psihică ce este cunoscută la un moment dat de către orice om; ca atare, nu poate fi considerată întotdeauna o tulburare psihică. Înaintea unui examen decisiv sau cînd în viaţa noastră survine o problemă dificilă aproape toţi devenim anxioşi.

Postat în Psihologie clinica » Anxietate

Timiditatea: cum să o învingeţi

Anumite persoane trec prin momente foarte dificile cînd trebuie să intre în vorbă cu oameni necunoscuţi, dacă trebuie să vorbească în public, să stea de vorbă cu un superior ierarhic ori să dea un interviu de angajare. Timiditatea este o trăsătură de personalitate normală, deşi poate să creeze destule probleme de adaptare în societate.
Totuşi, în cazul în care există probleme serioase de adaptare socială iar anxietatea resimţită în situaţii sociale este foarte mare, atunci nu mai este vorba despre timiditate ci despre fobie socială.
Atît timiditatea obişnuită cît şi varianta ei extremă, fobia socială pot fi totuşi depăşite cu condiţia să căpătaţi suficientă încredere în dvs. şi să aveţi suficientă perseverenţă.

Postat în Psihologie clinica » Anxietate