Articole din subcategoria Psihoterapie

Psihoterapia: principalele abordări

Modul în care un specialist abordează psihoterapia sau, cum se mai spune, „orientarea psihoterapeutică” poate să varieze foarte mult, ţinînd în ultimă instanţă de persoana specialistului. Cei mai mulţi terapeuţi studiază în cadrul cursurilor de formare mai multe orientări şi se specializează mai tîrziu, în cursul activităţii profesionale. Cursurile de formare interacţionează cu personalitatea psihoterapeutului şi cu background-ul său cultural şi profesional pentru a determina în cele din urmă stilul unic de terapie pe care îl dezvoltă. Totuşi, există un număr de orientări terapeutice recunoscute ca atare pe care le vom trece în revistă în rîndurile care urmează.

Postat în Psihologie clinica » Psihoterapie

Antrenamentul autogen

Sistemul nervos al fiecărui om este compus din două părţi: sistemul nervos somatic şi sistemul nervos vegetativ. Sistemul nervos somatic coordonează functii aflate în sfera controlului voluntar, cum ar fi mersul sau vorbitul. Sistemul nervos vegetativ se ocupă de acele funcţii ale organismului care nu sunt supuse controlului voluntar, cum ar fi digestia, bătăile inimii, respiraţia.

Problemele de tipul tensiune musculară crescută, nelinişte, ritm cardiac neregulat se datorează unor reacţii ale sistemului nervos vegetativ care nu sunt concordante cu împrejurările în care vă găsiti la un moment dat. De exemplu vă simţiţi încordat, tensionat, aveţi stări de sufocare în situaţii care nu justifică aceste reacţii (nu vă paşte niciun pericol).

Postat în Psihologie clinica » Psihoterapie

Metode (tehnici) de relaxare

Este întotdeauna plăcut cînd ne simţim relaxati. Totuşi, de multe ne este greu sau imposibil să ne relaxăm deoarece musculatura este tensionată, batăile inimii sunt neregulate, ne simţim neliniştiţi, ne doare capul, etc.
Încordarea şi neliniştea sunt efectul reacţiei de alertă a organimului care survine cînd ne este teamă, se simţim amenintaţi, suntem iritaţi sau mînioşi.

Reacţia de alertă, numită de renumitul fiziolog W. Cannon reacţie de fugă sau luptă – fight or flight reaction, este un fenomen absolut normal, comun omului şi animalelor şi esenţial pentru supravietuire.

Postat în Psihologie clinica » Psihoterapie

Relaxarea musculară progresivă

Această tehnică de relaxare se bazează pe evidenţierea contrastului între relaxare şi încordare astfel încît persoana care învaţă să se relaxeze să observe ce anume este starea de încordare şi cum poate ea fi controlată sistematic.

Practicînd în mod repetat această tehnică veţi învăţa să recunoaşteţi şi să faceţi deosebirea între senzaţiile asociate cu încordarea musculară şi cele care acompaniază relaxarea. Cunoscînd aceste lucruri vă veţi putea induce o stare de calm şi relaxare cînd simţiti cele dintîi semne ale anxietăţii.

De aceea relaxarea musculară progresivă este utilă în tratarea unor tulburări precum anxietatea sau depresia.

Postat în Psihologie clinica » Psihoterapie