Articole din subcategoria Personalitate şi temperament

Personalitatea tip A

Cei care au o personalitate de tip A şi-ar putea pune întrebarea: “Ce pot să fac pentru a reduce probabilitatea apariţiei unei afecţiuni cardiovasculare implicată de acest tip de comportament?”.

Aţi fost tentat adesea să gîndiţi că nu vi se va întîmpla tocmai dumneavoastră să vă “îmbolnăviţi de inimă”, că în prezent nu aveţi nici un fel de probleme cu sănătatea etc. Astfel de afirmaţii le auzim frecvent în jurul nostru într-o multitudine de situaţii, ele reprezentînd, de fapt, mecanisme de apărare a Eu-lui: negare, respectiv raţionalizare (autoînşelare). În cazul de faţă, aceste două mecanisme vă pot împiedica inconştient să luaţi măsuri preventive sau terapeutice, după caz. Tocmai de aceea le-am menţionat, pentru a nu pica în capcana autoînşelării.

Postat în Relaţii interumane » Personalitate şi temperament

Scrisul și personalitatea

Scrisul constituie o deprindere pur individuală ce exprimă nivelul de cultură generală, informaţii despre profesiune, vârstă, sex, preocupări şi chiar despre starea de sănătate.

Aşa s-a născut grafologia (de la “graph” -înscriere, însemnare şi “logos” -studiu), ca disciplină ştiinţifică, punând în evidenţă faptul că fiecare
om posedă un set de gesturi personale, inconfun-dabile, toate fiind de factură psihologică. Scrisul, mai mult decât alte forme de manifestare individuală, însumează atât gesturi conştiente, cât şi inconştiente, având o încărcătură psihologică superioară gesticii, verbia-jului etc.

Postat în Relaţii interumane » Personalitate şi temperament

Trăsăturile de personalitate ne influenţează atractivitatea fizică

De cele mai multe ori atît femeile cît şi bărbaţii pun accent mai ales pe însuşirile fizice cînd se gîndesc la cît de atractivi sunt pentru ceilalţi . Femeile se concentrează pe siluetă, machiaj, coafură şi îmbracaminte. Pe bărbaţi îi interesează mai ales să fie înalţi, să aibă muşchii bine dezvoltaţi şi să lipsească burta. De asemenea oamenii cred că atractivitatea fizică se compune din însuşiri foarte stabile, care nu pot fi schimbate cu uşurinţă.
Dar realitatea pare a fi oarecum diferită. Cînd judecăm atractivitatea fizică a unei persoane nu ţinem cont numai de însuşirile corporale.

Postat în Relaţii interumane » Personalitate şi temperament

Faţă în faţă cu propriul eu: recunoaşteţi persoana din oglindă?

În societatea zilelor noastre imaginea pe care o avem în lume joacă un rol foarte important. Cu totii dorim să apărem într-o lumină cît mai favorabilă, ceea ce în mod inevitabil dă naştere la competiţie. Adesea stăm şi ne gîndim la ce spun oamenii despre noi sau se întîmplă să ne comportăm ezitant cînd vrem neapărat să lăsăm o impresie bună.
Acest gen de auto-supraveghere ia forma gîndurilor negative de tipul: “Nu vreau să par prea nerăbdător, “Arăt ca picat(ă) din lună” şi aşa mai departe. Confruntaţi cu astfel de gînduri, este posibil să resimţim nesiguranţă sau chiar teamă.

Postat în Relaţii interumane » Personalitate şi temperament

Cum vă influenţează tipul de personalitate viaţa şi cariera

Fiecare dintre noi simte, gîndeşte şi se comportă diferit, în functie de personalitatea sa. Personalitatea reuneşte acele însuşiri psihice care rămîn constante de-a lungul timpului şi care sunt caracteristice pentru om, care îl deosebesc de ceilalţi oameni. Deşi există atîtea diferenţe între oameni la nivelul personalităţii, la o analiză atentă putem identifica totuşi modalităţi de gîndire şi comportament asemănătoare la oameni diferiţi. Pe baza acestor asemănări s-au stabilit de-a lungul timpului metode de a clasifica persoanele în functie de tipul de personalitate în care se încadrează.
Aceste clasificări sunt utile deoarece prin încadrarea unei persoane într-un tip de personalitate putem prevedea într-o anumită măsură ce reacţii va avea şi cum se va comporta într-o situaţie ipotetică. Într-un cuvînt, avînd la dispoziţie un sistem de tipuri de personalitate putem cunoaşte mai bine oamenii.

Postat în Relaţii interumane » Personalitate şi temperament