Articole din subcategoria Personalitati dificile

Cum să recunoști un psihopat

Termenul “psihopatie” desemnează o personalitate patologică caracterizată prin instabilitate, impulsivitate şi o mare varietate a trăsăturilor de caracter şi care se manifestă in primul rând prin comportamente antisociale, neînsoţite de culpabilitate conştientă.

E. Esquirol a fost primul care a descris o monomanie instinctivă, fără tulburări de judecată, numai cu afectarea voinţei şi împingând subiectul să comită delicte. Fapt reluat de englezul J. Prichard, în 1835, care a descris o nebunie morală (engl. moral insanity). Lui V. Magnan i se datorează apoi noţiunea de dezechilibru mental (specifică „degeneraţilor-dezechilibraţi”), care va deveni, din perspectiva constituţionalistă a lui E. Dupre, perversiune instinctivă. Psihiatrul german K. Schneider o va numi, în 1923, „psihopatie”.

Postat în Relaţii interumane » Personalitati dificile

Diferenţa dintre narcisism şi egocentrism

Vedem lumea din propriul punct de vedere, lucru care ce ne face să fim oarecum preocupaţi de propria noastră persoană. În termeni de specialitate acest lucru se cheamă “egocentrism”. Egocentrismul se referă la tendinţa noastră de a ne restricţiona percepţia astfel încît să vedem lucrurile numai din perspectiva personală. Este nevoie de efort pentru a vedea lucrurile din oricare alt punct de vedere în afară de al nostru personal.

Postat în Relaţii interumane » Personalitati dificile

Prietenii toxici: cum îi recunoşti

O zicală veche spune: „Nu poţi să îţi alegi rudele dar poţi să îţi alegi prietenii”. Asta e bine, pentru că uneori prietenii se dovedesc a fi nu fi deloc prieteni. Prietenii pot fi minunaţi în anumite situaţii, dar unii dintre ei se dovedesc a fi pînă la urmă nocivi.
Relaţiile de prietenie se dezvoltă la fel ca o floare care trece prin diferite stadii pînă înfloreşte. Pe măsură ce se dezvoltă, floarea poate fi deteriorată serios de soare, ploaie, vînt sau boli.
Primele impresii şi contextul social (activităţi şi experienţe comune) pot contribui la apariţia unei relaţii de prietenie, dar natura relaţiei se schimbă adesea semnificativ pe măsură ce persoanele implicate în relatie ajung să se cunoască mai bine.

Postat în Relaţii interumane » Personalitati dificile

Instabilitatea imaginii de sine: personalitatea borderline

În acest articol voi vorbi despre încă o varietate problematică a tipurilor de caracter: personalitatea bordeline. Acest tip de personalitate este caraterizat de o imagine de sine fluctuantă dar mai degrabă negativă, de impulsivitate şi de incapacitatea de a stabili şi a menţine relaţii armonioase.

Persoanele care aparţin acestei categorii se tem foarte tare să nu fie abandonate de persoana iubită şi fac eforturi disperate de a evita abandonul, real sau imaginar. Nu suportă să fie singuri şi au necesitatea de avea tot timpul pe cineva lîngă ei.

Postat în Relaţii interumane » Personalitati dificile

Viaţa ca un teatru: personalităţile histrionice

Există oameni care fac orice ca să iasă în evidenţă. De aceea ei au un comportament teatral, cu aspect artificial şi în limbaj de specialitate li se spune histrionici. La greci şi la romani cuvîntul „histrion” desemna actorul de comedie care făcea publicul să rîdă.
Trăsătura definitorie pentru persoanele histrionice este nevoia permanentă de a se afla în centrul atenţiei. Histrionicii fac orice ca să atragă atenţia şi să fie apreciaţi de anturaj; adesea inventează întîmplări sau creează „scene” în acest scop. Cînd nu reuşesc, devin frustraţi şi iritaţi. Caută să atragă atenţia prin entuziasm, comunicativitate exagerată şi înclinaţie către flirt. Dacă îi privim cu atenţie, observăm însă că atitudinile lor sunt false, neconvingătoare. Dar comportamentul hisgtrionic nu este însă uşor de deosebit, de aceea ei reuşesc destul de des să fie convingători.

Postat în Relaţii interumane » Personalitati dificile

Comportamentul pasiv-agresiv

Cu toţii am avut la un moment dat de-a face cu persoane negativiste, care indiferent de argumentele care li se aduc aduc obiecţii peste obiecţii şi refuză să îşi îndeplinească obligaţiile. În general copiii se comportă astfel cînd nu doresc să le facă pe plac adulţilor, dar există şi persoane mature care păstrează acest mod de comportare. Opoziţia lor se manifestă prin amînări, uitarea sarcinilor care li se dau, încăpăţînare sau îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor. Astfel ei îi împiedică pe ceilalţi să îşi îndeplinească munca.
În afară de atitudinea de opoziţie pasivă în special faţă de autoritate, aceste persoane au obiceiul să se plîngă că sunt înşelate, neînţelese şi neapreciate la justa lor valoare.

Postat în Relaţii interumane » Personalitati dificile

Cum să recunoşti un narcisist

Există persoane care reuşesc să intre mereu în conflict cu toată lumea, comportîndu-se fie ca tirani domestici în viaţa familială, fie ca şefi insuportabili sau angajaţi iresponsabili în viaţa profesională. Adesea intră în conflict spontan cu oameni necunoscuţi sau caută în mod intenţionat scandalul sau îi deranjează pe ceilalţi cu pretenţii sau atitudini absurde. Ei nu reprezintă o raritate; cu toţii am întîlnit la un moment dat un asemenea tip uman.

Cu toate că arareori sunt consultaţi de psihologi sau psihiatri, ei se află la limita dintre normalitate şi boală. Capacitatea lor redusă de adaptare la viaţa socială şi profesională a făcut ca vechea psihiatrie să îi catalogheze ca psihopaţi, iar clasificările mai noi au introdus pentru acest tip de probleme termenul de tulburare de personalitate.

Postat în Relaţii interumane » Personalitati dificile