Articole care au tagul: Psihologie clinică

Hipnoza

Hipnoza poate fi definită ca o stare modificată a conștiinței provocată la sugestia altei persoane care se numeşte “hipnotizator”, caracterizată printr-o susceptibilitate crescută la influenţa hipnotizatorului şi printr-o diminuare a reactivităţii la alte influenţe.
Transa hipnotică este provocată cu ajutorul unei proceduri numite “inducție hipnotică”, formată dintr-o serie de instrucțiuni și sugestii.
Contrar credințelor obișnuite, hipnoza nu este o stare de inconștiență sau somn; în cursul transei hipnotice subiecții rămîn conștienți și își pot concentra atenția. Ceea ce deosebește transa hipnotică de starea obișnuită de conștiență este faptul că subiecții sunt mai receptivi decît în starea de veghe obişnuită la sugestii, iar intensitatea senzaţiilor corporale este diminuată.

Postat în Interesante

Sigmund Freud, psihanaliza şi psihologia

Printre nespecialişti, numele lui Sigmund Freud este sinonim cu psihologia.
Cu toate că nu se poate pune semnul egal între doctrina lui Freud şi psihologie, Freud are meritul de a fi evidenţiat influenţa fenomenelor psihice inconştiente şi a sexualităţii asupra vieţii psihice.

Cum a apărut psihanaliza

Ca formaţie profesională, Freud a fost medic neurolog. Iniţial a fost preocupat de studiul tulburărilor isterice şi a încercat să le trateze cu ajutorul hipnozei. Destul de repede însă a renunţat la hipnoză şi a dezvoltat o metodă terapeutică proprie care se baza pe analiza gîndurilor şi a asociaţiilor de idei ale pacientului, metodă care a fost denumită psihanaliză.

Postat în Interesante » Psihanaliză

Antrenamentul autogen

Sistemul nervos al fiecărui om este compus din două părţi: sistemul nervos somatic şi sistemul nervos vegetativ. Sistemul nervos somatic coordonează functii aflate în sfera controlului voluntar, cum ar fi mersul sau vorbitul. Sistemul nervos vegetativ se ocupă de acele funcţii ale organismului care nu sunt supuse controlului voluntar, cum ar fi digestia, bătăile inimii, respiraţia.

Problemele de tipul tensiune musculară crescută, nelinişte, ritm cardiac neregulat se datorează unor reacţii ale sistemului nervos vegetativ care nu sunt concordante cu împrejurările în care vă găsiti la un moment dat. De exemplu vă simţiţi încordat, tensionat, aveţi stări de sufocare în situaţii care nu justifică aceste reacţii (nu vă paşte niciun pericol).

Postat în Psihologie clinica » Psihoterapie

Depresia

Depresia este o tulburare psihică foarte comună (afectează între 5 şi 10% din populaţie) manifestată în primul rînd printr-o modificare profundă a dispoziţiei în sensul tristeţii, a suferinţei morale şi a încetinirii psihomotorii. Depresia nu este pur şi simplu tristeţe, este o boală autentică ce trebuie diagnosticată şi necesită tratament. Uneori cauzele depresiei pot fi uşor de identificat: decese în familie, eşecuri personale, nesiguranţa vieţii, etc. Alteori cauzele deprimării pot rămîne necunoscute şi de multe ori persoanele afectate de depresie nu îşi dau seama că suferă de această tulburare.

Postat în Psihologie clinica » Depresie

Cum să preveniţi apariţia depresiei

Depresia este o maladie psihică ce afectează astăzi un număr din ce în ce mai mare de persoane. Cu toate că nu este întotdeauna posibil să evităm apariţia depresiei, există mijloace prin care putem să prevenim această afecţiune. Prevenirea este importantă deoarece tratamentul depresiei poate fi costisitor, îndelungat, sau toxic pentru organism.

Pentru a ţine depresia la distanţă este bine să aveţi o dietă echilibrată, să dormiţi bine, să aveţi o viziune optimistă asupra vieţii (să gindiţi pozitiv), să aveţi cît mai puţine perioade în care nu sunteţi ocupat(ă) cu nimic.

Postat în Psihologie clinica » Depresie

Remedii (tratamente) pentru depresie

Depresia este o afecţiune psihică ce se caracterizează printr-o modificare profundă a dispoziţiei în sensul tristeţii şi a suferinţei morale.
Fiind uneori însoţită de anxietate, depresia întreţine la pacient o impresie dureroasă de neputinţă şi provoacă gînduri şi meditaţii pe tema vinovăţiei, a lipsei de merit sau a lipsei de perspective.
Debutul depresiei poate să treacă neobservat, dar pe măsură ce boala avansează consecinţele asupra vieţii şi a sănătăţii celui afectat devin din ce în ce mai grave. Pacienţii depresivi îşi îndeplinesc cu dificultate obligaţiile familiale şi de serviciu sau nu reuşesc să le îndeplinească deloc, iar o parte dintre ei în cele din urmă se sinucid.
Pentru ca efectele negative asupra vieţii şi sănătăţii persoanelor afectate de depresie să fie cît mai mici este necesar ca depresia să fie diagnosticată la timp, iar pacienţii să beneficieze de un tratament adecvat.

Postat în Psihologie clinica » Depresie

Anxietatea: remedii psihologice

Anxietatea este o trăire neplăcută provocată de anticiparea difuză a unui pericol greu de prevăzut şi controlat. Mai este numită şi “teamă fără obiect”. Persoana anxioasă este neliniştită, îngrijorată, se simte ameninţată, “presimte” că în viitor se va întâmpla ceva rău, fără să ştie prea bine de ce anume îi este frică. Anxietatea este însoţită de simptome somatice: palpitaţii, oscilaţii ale tensiunii arteriale, transpiraţie, senzaţia de “nod în gât”, dureri precordiale.
Anxietatea este o stare psihică ce este cunoscută la un moment dat de către orice om; ca atare, nu poate fi considerată întotdeauna o tulburare psihică. Înaintea unui examen decisiv sau cînd în viaţa noastră survine o problemă dificilă aproape toţi devenim anxioşi.

Postat în Psihologie clinica » Anxietate

Relaxarea musculară progresivă

Această tehnică de relaxare se bazează pe evidenţierea contrastului între relaxare şi încordare astfel încît persoana care învaţă să se relaxeze să observe ce anume este starea de încordare şi cum poate ea fi controlată sistematic.

Practicînd în mod repetat această tehnică veţi învăţa să recunoaşteţi şi să faceţi deosebirea între senzaţiile asociate cu încordarea musculară şi cele care acompaniază relaxarea. Cunoscînd aceste lucruri vă veţi putea induce o stare de calm şi relaxare cînd simţiti cele dintîi semne ale anxietăţii.

De aceea relaxarea musculară progresivă este utilă în tratarea unor tulburări precum anxietatea sau depresia.

Postat în Psihologie clinica » Psihoterapie