Invidia și gelozia

Invidia și gelozia sunt emoții dificile care apar în situații stresante, dar ele însele duc la o creștere a stresului. Să examinăm aceste concepte, înțelegînd originea lor în experiența umană și apoi să examinăm o serie de metode pentru a face față și a îmlătura invidia și gelozia. Înrădăcinate în nesiguranță și sentimentul pierderii, invidia și gelozia cresc în intensitate în perioade de turbulențe economice și sociale, așa cum trăim noi acum.

Ce reprezintă invidia și gelozia? Sunt adesea numite sentimente, dar de fapt sunt diferite de emoțiile de bază, cum ar fi depresia și mânia, care au un fundament fiziologic. Invidia și gelozia sunt experiențe complexe, care au o componentă cognitivă clară deoarece presupun evaluări elaborate. Invidia și gelozia sunt de fapt gânduri care provoacă sentimente negative. Astfel, ele trebuie să fie examinate și descompuse la nivel cognitiv, pentru că nu dispar pur și simplu cu trecerea timpului.

În timp ce limbajul cotidian folosește cuvintele invidie și gelozie alternativ, psihologii teoreticieni definesc aceste cuvinte în mod diferit. Gelozia este definită ca teama de a pierde pe cineva sau ceva, în timp ce invidia este definită ca dorința de a avea ceva ce aparține altuia. Oricum am defini aceste cuvinte, ele sunt de fapt de multe ori interdependente.

Invidia și gelozia sunt sentimente extrem de neplăcute, din cauza experiențelor negative pe care le induc, cum ar fi: sentimentul insecuritătii, stima de sine scazută, sentimente de inferioritate, singurătate, neîncredere, frica de pierdere, suspiciune, amărăciune sau de furie, adesea însoțită de rușine și vinovăție. Experimentarea unor astfel de trăiri este o sursă puternică de stres.

Originea acestor sentimente

De unde provin aceste experiențe? Ele sunt înrădăcinate în natura umană. Își au originea în nevoia copilului de a primi atenție din partea părinților și de a se simți în siguranță și în problemele copiilor, cum ar fi rivalitatea și competiția cu colegii. Cînd un copil experimentează mai ales stări de bucurie, încredere și sentimente de securitate, în mod evident, este putin probabil să mai apară invidia și gelozia față de alții. Părinți: fiți atenți! Ajutîndu-i pe copii să treacă peste sentimentele neplăcute îi țineți departe de invidie și gelozie.

Cum să scăpați de invidie și gelozie

Ce trebuie să faceți dacă vă stresează invidia și gelozia? Începeți direct prin a gestiona sentimentele precum vinovăția și rușinea. Deoarece invidia și gelozia sunt aproape universale, trebuie să înțelegeți că nu înseamnă neapărat că aveți un caracter rău dacă aveți astfel de experiențe.

În invidie și gelozie ne concentrăm pe ceea ce ne dorim dar nu posedăm acum, ne temem că vom pierde ceva important, sau ne temem că nu vom obține niciodată ceea ce dorim. Sentimentele mai intense de invidie și gelozie pot include dorința ca cineva să sufere prejudicii și poate chiar include plăcerea de a vedea suferințele altora.
Atîta vreme cît veți continua să vă concentrați asupra acestor deficiențe sau pierderi percepute, este garantată continuarea acestor sentimente neplăcute. Prin urmare, remediul cel mai bun și mai de durată este să învățați să dezvoltați sentimente de recunoștință și apreciere pentru ceea ce ați realizat in viață și să nu vă mai concentrați pe ceea ce nu ați realizat.
Adevărata fericire provine din ceea ce sunteti, nu din ceea ce aveți.

Comparațiile cu alții

Un alt concept cheie este diferența între comparațiile “ascendente” și “descendente”. Invidia și gelozia se bazează pe comparații ascendente, care pun accentul pe ceea ce alți oameni au iar dvs. nu aveți. Ideile fixe cu privire la ceea ce aveți și la ceea ce nu ați realizat vor consolida invidia și gelozia.
Comparațiile descendente, pe de altă parte, se vor concentra pe lucrurile pe care dvs. le aveți dar alții nu le au. Cu toate că nu aveți o mașină nouă, de firmă, cum are vecinul dvs., puteți să fiți recunoscător pentru că dvs. aveți o mașină cîtă avreme alții nu au nicio mașină . Comparațiile descendente vă pot ajuta să treceți de la invidie la recunoștință. De asemenea, luați în considerare fenomenul “iarba este întotdeauna mai verde”. Cei pe care îi invidiați probabil că au la rîndul lor probleme despre care dvs. nu știți nimic. S-ar putea ca, avînd o cunoaștere aprofundată a problemelor, să nu doriți să înlocuiți problemele dvs. cu problemele lor.

Pentru a scapa de invidie si gelozie, puteți decide pur și simplu să suprimați toate comparațiile cu alții. Evident, cea mai bună soluție pe termen lung este de vă îmbunătățiți concret viața. Obiceiul de a vă raporta la alții prin invidie și gelozie e doar un obicei și poate fi schimbat dacă îi acordați suficientă atenție.