Hormonii: ce sunt, cum acționează

Un hormon este un mesager chimic emis de glandele endocrine şi care acţionează de la distanţă asupra celulelor ţintă.

Noţiunea de hormon o include pe aceea de difuzare a unui mesaj într-un spaţiu de comunicare, care poate fi sângele, mediul extracelular sau chiar lichidul cefalorahidian pentru neurohormoni. Situl receptor pe care vine să se fixeze hormonul este o moleculă mare situată pe suprafaţa sau în interiorul ţintei.

Pe lângă rolul de comunicare între celule, legat de o funcţie determinată, hormonii acţionează asupra întregului organism. Ei sunt indispensabili dezvoltării complete şi armonioase a noului născut, ceea ce implică o acţiune determinantă asupra creşterii şi maturizării sexuale.

Există o varietate de compuși chimici naturali sau sintetici care au efecte asemănătoare cu ale hormonilor asupra organismului. Introduse în organism, aceste substanțe pot interfera cu acțiunea hormonilor secretați de organism, modificînd comportamentul, dispoziția afectivă, ciclurile reproductive, sezațiile de foame sau satietate, etc.

Categorii de hormoni

Organismele vertebrate prezintă trei categorii de hormoni:

Hormonii peptidici

Acești substanțe constau în lanțuri de aminoacizi. TRH-ul și vasopresina sunt exemple de hormoni peptidici cu moleculă mică. Peptidele compuse din lanturi de sute de aminoacizi se numesc proteine. Insulina și hormonul de creștere sunt exemple de proteine.

Hormonii lipidici și fosfolipidici

Principalele subcategorii ale acestei clase de hormoni sunt hormonii steroidieni, derivați din colesterol și hormonii eicosanoidici. Testosteronul și cortizolul sunt exemple de hormoni steroidieni. Hormonii steroidieni sunt sintetizați în principal în cortexul adrenal și în gonade.

Monoaminele

Monoaminele sunt substanțe derivate din aminoacizii aromatici precum fenilalanina, triptofanul, tirozina. Dopamina și noradrenalina, sunt exemple de monoamine.

Efecte ale hormonilor

Hormonii au următoarele efecte asupra organismului:

  • Stimulează sau inhibă creșterea oaselor și a țesuturilor
  • Modifică și reglează dispoziția afectivă, predispun la anumite emoții
  • induc sau suprimă apoptoza (moartea programată a celulelor)
  • activează sau inhibă sistemul imunitar
  • reglează metabolismul, accelerînd sau încetinind arderile din țesuturi
  • pregătesc organismul pentru acuplare, luptă sau fugă
  • pregătesc organismul pentru noile etape ale existenței, precum pubertatea, lăuzia sau menopauza
  • controlează reproducerea
  • Controlează senzațiile de foame sau sete

Cum funcționează hormonii

Principiul fundamental al reglării hormonilor se întemeiază pe retroacţiunea (feedback) pe care aceştia o exercită asupra secreţiei lor, astfel încât o creştere a nivelului lor în sânge frânează propria eliberare şi invers. Complexul hipotalamo-hipofizar se situează în centrul buclelor de reglare endocrină.

Hipotalamusul, prin eliberarea a numeroşi hormoni activatori (Releasing Factor, RF) sau inhibitori (Inhibiting Factor, IF), modulează secreţia hormonală a hipofizei anterioare. Formaţiunea aceasta comandă secreţia hormonilor de către glandele endocrine periferice (tiroida, glandele sexuale, corticosuprarenala). Aceşti hormoni, la rândul lor, retroacţionează asupia hipofizei anterioare sau asupra hipotalamusului. Există de asemenea şi o retroacţiune scurtă a hormonilor hipofizari asupra hipotalamusului. Acţiunile sunt de cele mai multe ori pozitive, iar retroacţiunile negative. Această schematizare demonstrează coexistenţa unui creier hormonal alături de un creier neuronal.

Postat în: Uncategorized